4 Mayıs 2020 Pazartesi

Ağaç Ev Sohbetleri 37

Herkese yeniden merhabalar,
Okulların kapanmasıyla beraber girdiğim korona detoksundan çıkmış bulunmaktayım an itibariyle:). Uzun zamandır sosyal mecralarda da aktifliğimi yitirmiştim ve sizlere de duyduğum yoğun çzlemden dolayı yepyeni içeriklerimle ve fikirlerimle geri dönme kararı aldım.Dünyanın gündeminden ve tabii ki bizim de gündemimizden düşmeyen bir pandemi var malum. Uzun zamandır basında ve hayatlarımızda yer edinmiş bu malum pandemiye karşı alınmış sıkı önlemler yavaş yavaş esnetiliyor,normal hayata geçiliyor.

Ama tabii ki hayatlarımızı ve gezegenimizi baştan sona bu kadar etkilemiş bir pandeminin yerini bırakacağı yeni düzenin, eskisi gibi olmayacağı herkes tarafından düşünülen bir kanı. Ki görünüşe bakılırsa öyle olacak gibi de zaten. Ağızlardan düşmeyen yeni dünya düzeninin nasıl olacağı ile ilgili herkesten bir ses çıkarken, ben de hem kendi fikrimi beyan etmek, hem de camiadaki diğer dostlarımdan da fikirler okumak için bu soruyu sormaya karar verdim hepimize,umarım yazdıklarımı beğenir, siz de bu konudaki fikirlerinizi açıklama özgürlüğüne kavuşursunuz :)

Salgın belli bir ölçüde kontrol altına alındıktan sonra sence global dünyayı ve bizi nasıl bir düzen bekliyor, ekonomide ve uluslararası düzende nasıl bir yeni düzen olur?

Öncelikle kendi ülkem adına bir değerlendirmede bulunacak olursam; diğerlerine göre virüse geç yakalanmamız bizim için gerçekten de büyük bir avantaj oldu. Gıdamızın bolluğu ve yeterliliği, maske ve test sayılarımızdaki fazlalık ve virüse yakalanmama sürecimizde depolama ve ön hazırlıkta gerçekleştirdiğimiz ummalı çalışma bizi bin adım öteye taşıdı diyebilirim. Aynı şekilde böyle bir dönemde kendi solunum cihazlarımızı ve diğer sağlık  ekipmanlarımızı hem kendimize hem de ihracatımıza yetecek kadar depolama imkanı bulduk diyebilirim.

Bu yaptığımız yardımların da büyük ölçüde görünüşümüzü etkileyeceğini düşünüyorum. Sağlık sistemimizi, dayanışma duygumuzu ve zorluklara karşı olan güçlü azmimizi bütün herkese kanıtladık diyebilirim. Bu yüzden de bu yeni düzende değişecek büyük etmenlerden birisi de Türkiye'nin diplomatik değişiklikleri ve buna bağlı olarak da bir miktar olsun ekonomisi diyebilirm.

Avrupa'ya gelecek olursak onları bu kadar olumlu bir tablo bekliyor değil maalesef. Özellikle; devlerden:İtalya ve İspanya büyük bir çöküşe sahne olacak gibi duruyor. Üstelik bu çöküş sadece kendi ekonomisiyle sınırlı kalacak gibi de değil. Avrupa birliğinden gördüğü olumsuz yardım çağrıları ve ekonomiye yapmadığı destek, bununla beraber İtalyanların başlattıkları Avrupa Birliği bayrağını hep bir elden yakma girişimi, gönüllerde İtalya'nın Avrupa Birliğinden çıktığını kanıtlamış durumda. 
İspanya'da yardım çağrıları umursanmayan ülkelerden; Avrupa'dan nasibini bencillik ve ikiyüzlülükle alan İtalya'ya ile kader paylaşacak durumda. 

İngiltere ve Fransa da bunları geriden takip ediyor, onların durumu daha parlak. Ekonomileri daha parlak olduğu gibi; ilişkileri ezelden beri sağlam olan bu ülkeler en çok sağlık alanında yıpranacağa benziyor. Özellikle Fransa'da normalde bile çok acil bir vakanın saatlerce beklediği acillerin, şu anda iğne bile atılamayacak vaziyette olduğu kaçınılmazdır elbette. İngiltere en başında yaptığı saçma 'virüse karşı bırakalım da bağışıklık kazanalım politikasının' faturasını ağır ödeyecek'. Böyle mantıksız bir anlayıştan sonra kendisi de  enfekte olan Johnson, kendisi de olayı tecrübeyle ciddiye alarak, önlemleri almada 1-0 geride başladı. Avrupa Merkez Bankası'ndan sıra fişini şimdiden almış olan bu ülkelerin, ekonomiye karşı bağışıklık kazanmaları çok daha uzun vadede olacağa benziyor.

Gel gelelim can sisterlara, Virüsü yaymada başı tutmuş olan Çin, uzun vadede ummalı çalışmalarıyla ve sağlık alanında verdiği güvenceyi böyle küresel etki yaratan bir durumda krizi fırsata çevirerek sağlıktaki gücünü de kanıtlamış bulundu. Hatta öyle ki; avrupadan bir umut yardım bekleyen Avrupa Ülkeleri'ne yardım kolileri bağışlayarak yeni düzende diplomasideki yerini sağlam kazığa bağlamış bulundu. Fakat Amerika, tıpkı İngiltere gibi virüse karşı aldığı geniş tavırlar, onun sağlık sisteminin ve diplomasideki yerinin çökmesiyle sonuçlandı. Her ne kadar şu anlık ekonomik olarak yardımların fena olmadığı şeklinde halk açıklamaları bulunsa da, Amerika, süreçte Avrupa'ya yaşattığı çeşitli zorluklar, ülkede gıda ile ilgili yaşanan çeşitli zorluklar, Trump'ın bitmek bilmeyen çılgın salgın önlemleri açıklamaları pandemi sonrası ülkeyi zora sokacağa benziyor. Ama tabii ki hiçbir zaman,hiçbir anda ne olacağı belli olmaz. Ne de olsa bizim dünyaca insanlığımızla ilgili virüslerimiz hala daha bağışıklık kazanıyor...

20 yorum:

  1. oleeey. gelcam yineeee :) salgın bitinceee hahahaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekliyom gel her zaman, buralar pırıl pırıl bisey olmaz 😆😆😂😂

      Sil
  2. Çok güzel bir konuyla başlıyoruz!!! :)

    YanıtlaSil
  3. Ya allaaaah Bismillahhhh(!)
    😅😅😅

    YanıtlaSil
  4. Umarım bu korona gibi başka ölümcül bir virüs olmayacak veya daha korkunç bağışıklığa sahip bir virüsün ortadan kaldırılması zordur. Yakında tüm ülkeler korona salgınından kurtulsun.

    Endonezya'dan benden selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Endonezyalı kardeşim hoşgeldin bloguma✋ kahvelerinize bayılıyorum gerçekten😊😅
      Insallah krdesim hep beraber atlatacağız bu günleri, bundan daha beter bir virüs olduğunu düşünmüyorum şahsen
      Kayseriden selamlar🙌👋

      Sil
  5. Bu virüs her ülkeyi ve her vatandaşı az veya çok etkiliyor ve etkilemeye de devam edecek. Umarım biz az etkilenenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah valla gidişimiz gidiş değil 😔

      Sil
  6. Gazetelerdeki köşe yazısı gibi bir değerlendirme olmuş. Çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, iyi bloglamalar diliyorum😊✋

      Sil
  7. ne zaman bağışık olcaz hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen kendine dezenfektan enjekte et sarı civcivim 😂🐣

      Sil
  8. Hımm ağaç sohbetleri devam ediyoo..😊

    YanıtlaSil
  9. Umarım herkes en az hasar ile atlatır bu durumu.. Çok detaylı ve güzel bir yazı yazmışsınız. Kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum çok sağolun☺😊🤗
      Allah herkese sabır ve şifa verir inşallah

      Sil
  10. Blogunuzu takipteyim bloguma beklerim reklama tıklarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Öne Çıkanlar !!!!

CANLI DERSLER VE LİSE HAYATI

  Herkese yeniden merhabalar, uzun bir aranın ardından sizlere kavuşabilmenin sevincini ve heyecanını yaşadığımı satırlarla nasıl izah edebi...